Friday, December 27, 2013

SINOPSIS BILA CINTA HADIR




Pertemuan di antara Lia Juwita dan Syameen Fikran di dalam satu majlis telah membuka kembali  kenangan sewaktu kecil di antara mereka berdua. Bagi Lia Juwita, kehadiran lelaki itu sedikit sebanyak mengubat jiwanya yang baru sahaja putus kasih dan sayang dengan Azlan. Setiap baris kata Syameen Fikran berlagu irama cinta. Hanya dalam masa sebulan ikatan cinta terjalin Syameen Fikran mengambil kata putus untuk memperisterikan Lia Juwita.  Bagi Syameen, teman tadikayang bernama Lia Juwita adalah isteri pilihannya.

Perkahwinan yang di bina di atas dasar cinta tidak selamanya menjanjikan kebahagian. Apatah lagi perkenalan di antara mereka terlalu singkat waktunya. Tatkala inai masih merah di jari, Lia Juwita terpaksa melangkah pergi. Lari dari Syameen yang ternyata tegar mengkhianati. Malahan Syameen tegar menuduh kehadirannya hanya semata-mata kerana harta bukan cinta. Remuk redam jiwanya menerima kata-kata nista dari insan yang suatu masa begitu beria-ia mahu memperisterikan dirinya. Kehilangannya secara tiba-tiba pada malam pernikahan mereka telah membuatkan keluarga Syameen malu besar. Lia Juwita pergi tanpa pengetahuan sesiapa termasuk keluarganya sendiri. Lia Juwita pasrah. Lebih pasrah apabila suami sendiri meragui keikhlasan dirinya. Bagi Syameen, perkahwinannya itu hanya satu kesilapan.

Selepas dua tahun Lia Juwita kembali. Kembali tanpa ingin bersua dengan Syameen lagi. Tapi ternyata takdir tetap menemukan mereka untuk kedua kali. Satu persatu rahsia yang Syameen bentangkan terhadapnya. Baginya itu semua fitnah. Fitnah akibat cinta yang tidak kesampaian. Dalam diri manusia yang bernama Syameen Fikran bagaikan luput sebuah kepercayaan terhadap insan yang bergelar perempuan.

 Apakah kuasa fitnah itu lebih mengatasi rasa cinta dan kasih sesama manusia? Haknya di nafikan?Gerak gerinya di pertikaikan. Syameen hanya ingin penjarakan dirinya dalam sebuah sangkar derita sedangkan di dalam masa yang sama dia bakal di tunangkan dengan pilihan keluarganya. Farah, wanita itu terlalu baik budi pekertinya untuk di tolak. Lia Juwita akur dalam meraih kembali kepercayaan Syameen Fikran. Pasrah andai dirinya harus di pinggirkan atas kesalahan yang dia sendiri tidak pernah sangkakan.

Kehadiran Haq telah menggugat keegoan Syameen Fikran. Bagi Syameen, lelaki itu penyebab jiwanya hilang rasa percaya. Azlan pula kembali datang menambah derita. Menjadi perencah yang merosakkan rasa sebuah bahagia.

Saat cinta di antara mereka telah di atur dengan sempurna, Syameen terjerat sekali lagi di antara dua pilihan. Memilih Lia Juwita sudah pasti melukakan hati keluarganya.

Bagi Lia Juwita, kisahnya bukan sinetron. Tapi kenyataan yang benar-benar menggerikan. Cinta yang kian hadir tetap tak mampu di lenyapkan walaupun seribu pilihan yang datang. Beribu cacian dan tomahan yang di terima ditelan walaupun pahit demi harga sebuah bahagia. Tatkala cinta itu hadir, persahabatan yang terbina terputus angkara nafsu, Saat cinta itu telah hadir, perkahwinan hampir musnah angkara fitnah. Dan bila cinta itu hadir... dia masih bertahan walau di hujani berjuta ujian.


Sunday, October 6, 2013

Lama Tak Merepek Di Blog

Assalamualaikum... to all..readers.

Huh!Lama giler kan x merepek kat sini. Tengah siapkan manuskrip Elusan Kasih a.k.a Akulah Mentarimu. Sudah hampir sampai ke penghujung. In sha Allah, kalau ada rezeki terbit la karya tu dalam versi cetak...Cerita yg mencabar untuk saya buat. Untuk saya siapkan...Dari satu bulan ke satu bulan target. Tak jugak siap2kan. Kalau siap saya hantar kat publisher secepat mungkin.Mungkin tahun ni tak ada rezeki untuk keluarkan novel. Untuk cerita ni sebenarnya saya x dapat tajuk yg betul2 sesuai lagi. Mungkin di penghujung jalan cerita. Entahlah, kenapa susah sangat. Kenapa rumit sangat. Kenapa sedih sangat. Hehheheee..

Thursday, August 1, 2013

Aku Bukan Bola ~ Adaptasi Drama Bersiri


Aku Bukan Bola

Assalamualaikum..selamat berpuasa ^__^

Alhamdulillah...walaupun AKU BUKAN BOLA tak BEST SELLER. Tapi ada juga rezekinya.Macam tahun lepas jugak dapat berita pasal novel saya yg first AKU BUKAN BOLA di kuarkan..Time2 bulan Puasa macam ni lah. Awalnya macam x percaya sangat pun. Maklumlah, novel saya biasa2 tp isinya luar biasa. Hehehe... In shaa Allah, bakal di adaptasi untuk drama bersiri. Sama-sama kita nantikan :)





Friday, July 26, 2013

Saya Akan Edit Semula ~ Bila Cinta Hadir

Assalamualaikum dan selamat berpuasa ya..

Hari ni entah kenapa tetiba saja teringat kepada story Bila Cinta Hadir Tu..Ingat lagi x Syameen Fiqran dan Lia Juwita.Dah lamakan story tu...Saya ingat nak simpan je tapi ada mintak saya edit balik. Aisey...sebab sekarang saya tengah fokus buat cerita Akulah Mentarimu.  Jadi setelah di tolak tambah darab dan bahagi.(merepek bulan2 posa ni ) saya akan edit balik cerita tu...Edit balik!Hehehe...

Sekian, Terima Kasih.

Thursday, July 25, 2013

Elusan Kasih - Bab 13


ANNIS  sampai di Kelab Rekreasi dan Berkuda Denai Alam tepat jam 5.00 petang.  Semalam dia dah janji dengan Remy nak datang awal ke sini. Malas mahu memikirkan soal perkahwinan yang semakin dekat. Lagipun hari ini dia tak sibuk. Riyadh? Ermm...bakal suami yang tak ada banyak masa untuk dia. Kalau tak kena paksa memang jangan harap.Sekarang pun mereka dah jarang jumpa. Satu lagi yang menyebabkan dia boleh datang ke sini pasal Riyadh sendiri pergi Perak tanpa beritahu apa-apa kepada dia. Urgent? Apa masalah Riyadh sebenarnya?
Hye Miss Annis? How are you? Dah sedia nak menunggang kuda ke ni?” Remy yang baru sampai menegur Annis yang sedang duduk di atas kerusi kayu itu.
Annis tersenyum. Melihat gerak langkah lelaki itu mendekatinya. “Of couse I ready to riding. Dari tadi lagi I tunggu you tau.” Sudah lama dia tak menunggang kuda. Seingatnya enam bulan yang lalu dia ada datang sini.
Remy pandang Annis yang sudah bersedia dengan kasut but setinggi paras lutut dan mengenakan sarung tangan bewarna warni. Cuma topi sahaja yang belum tersarung di kepala gadis berkenaan.Wajah Annis yang ala-ala Fauziah Gous nampak ceria. Apatah lagi bila rambut ikal mayangnya diikat ke belakang. Kemas dan benar-benar menarik pesona sesiapa sahaja yang melihat. Jadi, tak hairanlah kenapa Riyadh memilih wanita ini. Dia sendiri pun suka si Annis ni. Pendek kata dari atas sampai bawah perfect. Memang lelaki suka.
 “Ingat lagi tak asas-asas nak menunggang kuda ni Cik Annis. Maklumlah, dah lama sangat awak tak datang menunggang.” soal Remy lagi sambil menyarung kasut butnya. Annis angguk.
“Jangan nak ber cik-cik pulak. Benda yang I minat tak kan pulak I nak lupa.”
Remy sengeh. Kemudian bangun dan mengambil helmet menunggang dari jenama Corich lalu dihulurkan kepadanya. “Untuk awak.” ujarnya perlahan.
“Thanks”. Balas Annis. Mereka berjalan beriringan menuju ke arah stable yang menempatkan kuda bernama Zidane. Sekali sekala bahu mereka bersentuh di antara satu sama lain. Kedua-duanya berlagak seperti biasa.
See ?who’s coming.” tutur Remy sambil mengurut lembut badan Zidane yang bewarna coklat itu. Kuda kesukaan Annis. Annis memang ada soul dengan  Zidane. Annis boleh melantun dan ikut rentak Zidane. Sebab itu dia selesa bila ajar Annis.
“You pasangkan dulu Zidane.” Remy memberi arahan.
“Hai Zidane,”  tutur Annis pula sambil mengusap-usap badan dan kepala Zidane dengan tangannya. Annis juga mengambil pendekatan yang sama. Seperti mana yang pernah di ajar oleh Remy dahulu sebelum menunggang kita kena berbicara seminit dua dengan kuda tu. Barulah kuda tersebut akan memberi tindak balas untuk ditunggangi.
Kuda ni juga seolah-olah boleh membaca isi hati penunggang lantas bertindak selaras dengannya. Andai kata penunggang sedang bersedih, kuda akan bergerak longlai. Kiranya penunggang berfikiran agresif, kuda akan bergerak aktif. Seumpama ada hubungan antara dua hati. Sebab itulah dia suka. Yang paling penting dapat bina bentuk tubuh yang lebih menarik. Sebagai model dia harus jaga bentuk tubuhnya agar kelihatan menarik.
Dia mengambil pelana dan tali kekang yang dihulurkan Remy. Kemudian dia terus memasang Zidane dengan diperhatikan oleh Remy. Tali kekang diperiksa sekali lagi. Selesai sahaja, kuda yang diberikan nama Zidane itu dikeluarkan dari stable.
Remy pula mengeluarkan kuda kegemarannya yang diberi nama Gray.
“You tak ajak Riyadh sekali?” soalnya sewaktu mereka sama-sama menuju ke Paddock.
“You tahulah Riyadh tu. Busy memanjang. Kalau I busy dia nampak sangat. Sekarang pun, persiapan kahwin I yang banyak uruskan. Dulu beria-ia sangat ajak I kahwin. Seminggu dua ni, ke hulu ke hilir I sorang-sorang.” Annis meluahkan rasa hatinya. Bila dia bersetuju nak kahwin Riyadh pula sibuk. Dulu waktu dia tak setuju bukan main terhegeh-hegeh Riyadh.
Really? You dah nak kahwin dengan Riyadh? Bila korang nak kahwin?” soal Remy sedikit terkejut. Dia baru berangan nak try tackle si Annis ni.
Annis ketawa halus. “Memang tak ramai yang tahu I dah nak berkahwin dengan Riyadh. Kami buat majlis akad nikah kecil dan tertutup. Lagipun I tak nak kecoh-kecoh. Takut tak jadi. Kalau diikutkan perancangan lagi dua bulan dari sekarang. Tapi tak mengapalah, sebab I faham dia sibuk nak uruskan perniagaan dia lagi.You maklum sajalah,  bukan bidang I nak buat semua tu. I setakat nak design baju pengantin tu bolehlah. Jadi, soal nak buka butik tu I mintak tolong dia uruskan. Dia lebih berpengalaman dari I.” Cerita Annis lagi bersungguh-sungguh.
“I  terlambatlah ni. I baru ingat nak tackle you.” balas Remy sambil buat muka hampa. Berterus terang dia menyatakan keinginan hatinya terhadap Annis.
Annis ketawa.
“You nak isteri you lempang I?”
“Itu sama sekali tak akan berlaku.” Balas Remy yakin. Perwatakan Annis yang manja membuatkan Remy tidak melepaskan matanya walau seminitpun dari memandang Annis. Alahai Annis, kalau isteri orang pun boleh jatuh cinta dengan aku inikan pula engkau. Bisik hatinya lagi nakal. Padahal isteri sendiri terabai.
Sampai sahaja di Paddock, Riyadh membantu Annis untuk naik ke atas Zidane.  Waktu itu jugalah Remy tersentuh paha Annis. Kononnya untuk perbetulkan kedudukan kaki Annis.
Annis perhatikan Remy yang tersenyum. Sentuhan Remy bagaikan aura. Dia resah dan debar bila Remy pandangnya tajam. Mungkin sebab anak mata Remy tu yang dalam. Dengan Riyadh pun dia tak resah bagai. Biasalah bila dah lama-lama ni mesti kadang-kadang tu rasa bosan. Tapi Riyadh pandang dia macam kayu tak ada perasaan pun. Dia cuba juga goda-goda Riyadh tapi iman lelaki tu boleh tahan kuat. Hmm!
Take care ya cik Annis…”ujar Remy lagi. Semakin ditatap wajah Annis semakin bersemangat pula hatinya untuk menggoda wanita itu. Selagi ada kesempatan apa salahnya dia cuba. Annis pun macam beri respond yang positif saja pada dia.
Hampir tiga puluh minit mereka menunggang di dalam Paddock. Selepas selesai kuda-kuda itu harus dibersihkan dan dimandikan sendiri. Semuanya memang dia kena buat sendiri. Dalam bab-bab ini Remy memang tegas. Tapi dengan dia Remy boleh tawarkan diri nak tolong buat. Dia tak perlu nak buat apa-apa. Beruntungnya dia.
“Kesian you Annis. You nampak letih je. Ambil ni,” Remy menyuakan botol air mineral kepadanya.  Annis sambut. Sekali lagi jari jemari mereka bersentuhan. Tapi kedua-duanya hanya tersenyum sahaja.
Meh! I tolong bukakan untuk you.” suara Remy benar-benar kedengaran sangat romantis. Cara Remy berbeza dengan Riyadh. Remy romantis. Riyadh tak pandai sangat nak tunjukkan sifat romantis dia. Kenapa ia rasa berdebar sangat bila dengan Remy.
“You nak ke mana lepas ni?” soal Remy lagi lalu kembali menghulurkan mineral water kepada Annis.
Thanks.I pun tak tahu nak buat apa. Ingatkan bila hari cuti begini boleh prepare apa yang patut pasal perkahwinan tu. Tapi, you faham sendirilah Riyadh tu. Jadual kerja kami tak sama. Bila I free dia pula busy. Sekarang makin dekat nak kahwin makin busy dia.” Annis mengeluh lagi. Kenapa dia tidak rasa teruja dengan perkahwinan ini.
“Kalau macam tu you mintak lah dia tangguh dulu. Kalau I pun tak nak buat majlis kalut-kalut begitu. Nanti tak memuaskan hati pula. Kenapa tak bertunang dulu?”  Remy cuba cucuk jarum.
“Dah banyak kali I tolak Remy. Sampai dah tak ada alasan untuk I lagi. Kadang-kadang tu I bosan dengan hubungan kami ni. Hambar. Apa yang I minat dia tak minat. Tapi, dia tak ada pula nak halang apa yang I minat. I pun risau bila dah kahwin dia sibuk-sibuk nak I mengandung cepat-cepat. Padahal I tak bersedia langsung nak ada anak. Kalau ikutkan memang nak bertunang, tapi sebab Riyadh dah tak sabar. Nak cepat-cepat kahwin.”
“Patutlah you sayangkan dia. You jangan fikirkan sangat pasal hal tu. Nanti you yang pening kepala. Tak cantik nanti cepat tua nanti.” Anak rambut Annis yang terjuntai di hadapan ditarik perlahan ke belakang. Annis tak mampu nak kata-kata kerana terlalu terkejut dengan perbuatan Remy yang spontan itu. Caring!
 “Malam ni you free? Kita ke Club.” Remy separuh berbisik ke telinganya
 Annis tersenyum sambil mengerling sekilas ke wajah lelaki itu. Tidak lagi berfikir panjang dia menggangguk setuju. Itulah kesukaannya. Berpeleseran di kelab-kelab. Riyadh tegur tapi tak pernah paksa untuk dia berhenti dari mengunjungi tempat-tempat berkenaan.
Kali ini senyuman lebar pula yang terukir di bibir Remy. Permulaan yang sangat positif. Riyadh? Apa kata kita main game. Jerit hatinya girang.


RIYADH sampai di rumah sewaktu jam sudah menunjukkan ke angka 12 malam. Dia benar-benar keletihan. Tadi dia pergi begitu sahaja tinggalkan Fazzura dalam keadaan marah. Geram dengan Fazzura yang tiba-tiba sahaja naik angin dengannya. Sudahnya dia pun naik angin sama. Kalau betul pun dia silap cakap susah sangat ke Fazzura nak maafkan dia.

Annis? You di mana? Temankan I kejap!

SMS dihantar. Menanti dengan penuh sabar. Rasanya memang dia tak boleh nak lelapkan mata. Hampir lima minit berlalu tiada balasan yang diterima. Dia mencapai Samsung S3 miliknya. Mendail nombor telefon Annis.Telefon bersambut. Bunyi bising mengiringi permulaan bicara. Tak perlu ditanya dia sudah dapat mengagak Annis di mana. Terus dia letak telefon! Geram. Yang sorang ni pantang kena tinggal kejap asyik nak ke clubbing kerjanya. Apa tak sakit kepala ke si Annis ni dengan bunyi muzik yang kuat-kuat begitu.

Annis! Keluar dari situ dan tunggu I di  tempat biasa.Jangan lewat!
Send!
Dia terus capai kunci kereta yang diletakkan di hujung katil.  Nafasnya rasa tak teratur. Laju langkahnya menapak keluar dari biliknya yang berada di tingkat atas rumah banglo dua tingkat itu.
Sewaktu kaki mengorak langkah di tangga dia bertembung dengan ummi yang sedang memegang segelas air. Ummi urut dada terkejut dengannya kehadirannya. Sewaktu dia masuk ke bilik tadi anak tunggal lelakinya ini belum lagi pulang ke rumah.
“Keluar kejap ummi.” jelasnya sambil teruskan langkah.
“Anak bertuah…bila yang kau balik ni Yadh? Nak ke mana pulak waktu-waktu begini.” Puan Noriah menyoal sambil geleng kepala memerhatikan anak bujangnya itu.
“Keluar kejap ummi…ambil angin luar kejap.” balasnya pula memberi jawapan selamat. Persoalan ummi dibiarkan tidak berjawab. Dia terus hilang di balik pintu. Laju menuju ke kereta Alfa Romea Giulietta miliknya. Pintu dibuka sebelum dia masuk ke dalam kereta bewarna putih itu. Enjin dihidupkan lalu pedal minyak ditekan keluar dari rumah banglo dua tingkat itu.
Tiga puluh minit perjalanan dia sampai di HR Steak House Kampung Baru. Masih ramai pengunjung yang berada di Restoran itu. Jadi dia memilih untuk menunggu Annis dari dalam kereta sahaja. Muzik di buka. Lagu Akulah Mentarimu nyanyian Laksamana berkumandang. Lagu kena kat batang hidung dia. Hmm!

Redup matamu bagai petanda lepas gerimis…
Yang tersimpul bagai terkunci mengikat diri..
Kalaulah aku mempunyai kuasa sakti..
Akan ku ubah duka hidupmu jadi bahagia..

Ya! Kalaulah dia ada kuasa sakti tentu dia sendiri akan tolong ubahkan nasib Fazzura. Dia tahu Fazzura makan hati dengan kata-katanya. Dia tak sengaja. Dia sendiri tidak ingin menambahkan beban untuk wanita itu. Untuk ibu muda  yang bergelar ibu tunggal itu. Apatah lagi melihat mata itu bertukar jadi bola golf sebab banyak sangat mengalirkan air mata. Pelik!tak ada kaitan apa pun dengan dia. Tapi kenapa dia resah? Kenapa dia risau setiap kali memikirkan soal Fazzura anak beranak. Jangan cakap dia memang dah suka wanita tu. Dia tak sampai hati nak curang dengan Annis pun. Tapi kenapa dia resah. Kenapa dia rasa sesuatu yang hilang bila Fazzura dan anak-anaknya tidak kelihatan. Telefon bimbitnya yang diletakkan di box segera diambil. Jari jemarinya ligat menaip sesuatu.

Zurra, maafkan saya pasal hal ptg tadi. Saya tak berniat nak patahkan semangat awak. Saya cuma nak Zurra kuat. Abaikan yg negatif ambil yg positif. Sampaikan ciuman  syg saya utk anak-anak awak yg comel tu.

Pesanan dihantar. Hatinya rasa sedikit lapang. Seboleh-bolehnya dia tak mahu semua itu berlaku. Dia yang bersalah. Terlanjur cakap mana nak boleh u-turn dah. Tapi Fazzura pun tak boleh nak lepaskan amarah dia pada anak-anak. Itu yang dia pun naik angin tadi. Itu pantang. Matanya kembali merenung skrin telefon bimbitnya itu sebaik sahaja bunyi pesanan ringkas yang masuk.

Riyadh, saya pun nak mintak maaf. Sebab emosi sangat.Terima kasih atas jasa baik awak selama ni.
.
Tak habis-habis nak berterima kasih kepadanya. Apalah sangat jasa dia. Dia hanya tolong setakat yang termampu sahaja.

Kalau banyak sangat jasa saya ni, kalungkanlah pingat!

Di sengeh panjang. Konon-konon banyak sangat jasa dia. Dia sandarkan kepalanya di kusyen kereta itu. Jari jemarinya mengetuk perlahan stereng kereta itu. Matanya dipejamkan. Buat seketika dadanya rasa lapang. Aduhai lega. Mengingati wajah si comel Aqilah dan Fazmizie jiwanya rasa tenang. Bagai ada kuasa yang mengalir dalam diri. Dia pejam mata sambil bibir mengukir senyuman manis.
Bunyi hon yang di belakang keretanya kembali mengejutkan dia yang baru sahaja ingin melelapkan mata. Dari cermin sisi dia memandang Annis yang melambaikan tangan kepada seseorang. Dia tidak pasti siapa pemilik kereta Rexton bewarna hitam itu kerana cerminnya yang agak gelap. Rexton hitam itu terus berlalu dari situ. Dia mengeluh perlahan sebelum membuka pintu keretanya dan keluar. Tangan kanannya diletakkan di atas bumbung Alfa Romeo Giulietta manakala tangan kiri diletakkan di atas pintu kereta itu. Wajah wanita yang berdiri di belakang kereta itu direnung tajam. Wajah itu bukan hadir dengan senyuman tapi masam kelat!
“Masuk!” Riyadh memberikan arahan. Dengan pakaian Annis yang menjolok biji mata itu tak kuasa dia nak pergi makan. Seleranya terus hilang.
Annis menurut.  Dia masuk ke dalam sebelum pintu kereta itu dihempaskan kuat-kuat. Marah kerana aktivitinya diganggu.
“Siapa yang hantar you tadi?”
“Kawan I!” jawab Annis acuh tak  acuh.
“Lelaki?”dia soal lagi sambil pusingkan badan mengadap Annis. Seksi sangat dengan baju gaun pendek sendat bewarna hitam itu. Rambutnya yang berelung di biarkan mengurai. Bibirnya yang munggil itu dioles lipstick warna terang. Nasib dia ingat nak buat isteri. Kalau tidak sudah lama dia ngap! Tapi, sabar…imannya masih kuat.
“I tanya you ni, sayang? Lelaki ke?”
Annis angguk lambat-lambat.
Riyadh mengeluh kasar. “I tak pernah tahu pula you ada kawan lelaki pakai Rexton?”
“Kawan I…kebetulan I pergi dengan Sarah tadi. Baru je I masuk club you dah call. I tumpanglah dia.”
“Siapa dia?”Annis mengeluh. Riyadh dah macam pegawai penyiasat pula. Semua dia nak ambil tahu sekarang. Naik rimas dibuatnya.
“Daim…budak model yang sama agensi dengan I” jawab Annis. Terpaksa menipu. Kalau cakap Remy? Panjang pula bebelan Riyadh nanti. Awal-awal lagi Riyadh dah warning tak mahu dia rapat dengan Remy.
 “Apa nak jadi dengan you ni. Dah berbuih tau mulut I pesan. Pakai sopan-sopan sikit tak boleh ke? You tengok pakaian  you tu. I sendiri rasa malu. Sudah-sudahlah nak pakai seksi segala bagai.” bebelnya kembali. Dari pemilik Rexton beralih bebelannya kepada pakaian pula. Penghawa dingin diperlahankan. Nanti tak pasal-pasal pula Annis jadi tugu. Maklumlah terlampau sejuk.
“You ingat I pergi masjid ke yang nak berbungkus segala bagai?” soal Annis semula. Tubuh dipeluk. Bukan sejuk sangat pun.
“Oh! I lupa you pergi clubbing kan? Habis tu kalau pergi kelab tu mesti pakai seksi-seksi begini. I ni kira bagus tau. I cuma tegur you. I tak pernah nak larang. Tapi, you janganlah nak over sangat. You tu dah cantik. I ni dah tertarik. Cukup!” bidas Riyadh pula. Tertarik dengan tergoda dua perkara yang berbeza. Kalau tergoda? Jahanam!sekali-kali dengan dia.
Muncung Annis dah sedepa mendengar kata-katanya itu. “Hah!elok sangatlah tu. Tegur sikit tarik muka.” Pedal minyak terus ditekan keluar dari parking.
“You nak ke mana pula ni?” soal Annis apabila Riyadh mula bergerak dari situ.
“Balik! I dah kenyang tengok you pakai macam ni!” Sebaris kata itu membuatkan mulut Annis terkunci. Kerana sebaris kata itu muncungnya kian sedepa. Riyadh! Semakin lama asyik nak sakitkan hati dia. Cara Riyadh layan dia sekarang jauh beza dengan cara layanan Remy terhadapnya tadi.
Entah kenapa wajah Remy asyik terbayang di depan matanya sahaja.


Sunday, July 21, 2013

Elusan Kasih - Bab 12


RIYADH berjalan menuju ke arah wad kanak-kanak itu sambil memegang tangan Aqilah. Tadi, pagi-pagi lagi dia sudah kejutkan Aqilah. Niatnya cuma satu nak cepat-cepat sampai ke Hospital. Walaupun waktu melawat belum dibuka kepada orang ramai dia tetap nak datang awal. Di tangan kirinya memegang sebungkus plastik. Ada nasik lemak tiga bungkus, air mineral, dan kuih-muih. Dia senyum sendiri. Sempat lagi dia singgah beli di gerai tepi jalan tadi. Beraneka kuih muih. Kalau di fikir-fikir macam ramai sangat yang nak makan.
 “Zurra, saya ada di luar wad ni. Awak keluar kejap.” pintanya sebaik panggilannya di sambut. Telefon kembali diletakkan di dalam poket seluar jeansnya itu. Sementara menanti Fazzura keluar dia meninjau kawasan sekitar. Matanya terpandang pondok yang bersebelahan wad itu. Dia senyum menampakkan sebaris giginya yang tersusun cantik.
“Okey, sayang, uncle dah jumpa port cantik untuk kita sarapan.” ujarnya selamba kepada Aqilah. Aqilah yang sedang memegang susu botol itu hanya angguk.
“Awalnya awak datang Riyadh?” tegur Fazzura dari belakang. Riyadh menoleh laju. Satu senyuman dilemparkan kepada wanita itu. Fazzura masih dengan pakaian yang dipakainya semalam. Rambutnya yang sedikit kusut disanggul. Matanya sebam sebab semalaman tak dapat lelapkan mata-mata.
Dia memandang Riyadh yang nampak segak dengan baju t’hirt dari jenama polo bewarna biru gelap dengan jeans biru dari warna yang agak lusuh.
“Anak ibu nakal tak duduk dengan uncle?” soalnya kemudian.
“Mestilah tak kan Aqilah..” Riyadh pula yang tolong menjawab bagi pihak Aqilah.
“Iye ke tak ni?Kalau duduk dengan ibu bukan main nakal lagi kan?” Dia usap pipi anaknya lembut.
“Ye ke, ciannya ibu…” celah Riyadh lagi sambil tersenyum.
“Ermm…” Dia tak faham apa maksud senyuman Riyadh tu. Sedangkan tak ada apa yang lucu dan menggeletekkan hatinya langsung di kala ini.
“Ibu, adik mana ibu?” soal Aqilah sambil menarik-tarik tangannya. Sebelah tangan lagi masih memegang susu botol itu. Pandai Riyadh bancuhkan dan buat semua ini. Ringan tulangnya dia.
“Adik tak bangun tidur lagi Aqilah. Adik tidur lagi. Nanti kita pergi tengok adik ya sayang.”
“Kalau macam tu kita sarapan dulu. Kita duduk dekat situ.” Riyadh  angkat plastik makanan yang berada di tangan kirinya. Mulutnya dijuihkan ke arah pondok itu.
 “Awak ni tak habis-habis nak menyusahkan diri. Bukannya selesa sangat duduk kat situ. Kenapa awak tak makan di kedai tu siap-siap.”
“Selesa tu kan dari hati bukan dari tempat. Awak ingat saya ni belagak sangat ke? Saya bukan macam tu okey. Tak selesa tak semestinya tak bersihkan. Lagi selesa duduk  kat tempat macam ni. Orang tak ramai macam kat restoran tu. Lagi selesa kalau dapat makan dengan awak anak beranak.” Selamba dia menuturkan kata-kata. Fazzura angkat bahu.
“Terpulanglah, saya takut awak tak selesa.” Fazzura naik rimas dengan layanan baik dari pemuda ini. Apa yang istimewanya anak-anak dia. Macam budak-budak lain jugak. Kasih sayang Riyadh untuk anak-anaknya terlalu mendalam. Sampaikan sanggup datang dari jauh untuk tengok semua ini. Riyadh, tak ada kepentingan pun kau nak buat semua ini.
“Duduklah atas surat khabar tu. Selesa sikitkan.” ujarnya sambil memperlawa Fazzura duduk.
 “Aqilah, mari duduk dekat uncle...” Riyadh tarik Aqilah agar duduk bersebelahan dengannya.
“Dah tak nak duduk dekat ibu ye dia.” Fazzura jeling.
“Alah… dengan ibu hari-hari dah duduk kan sayang. Duduk dekat uncle ni jarang-jarang sangat. Entah bila la pulak lepas ni nak jumpa...”
“Aqilah duduk sebelah uncle. Nanti adik duduk sebelah ibu.” tutur Aqilah petah.
“Ermm…pandai pun sayang uncle ni.” Riyadh usap perlahan pipi Aqilah yang comel itu. Geram sebab comel sangat. Kulit putih mesti ikut Zurra.
 “Owh!Aqilah dah tak nak kawan dengan ibu ya. Tak pe ibu kawan dengan adik je lah..."
Riyadh ketawa. “Ibu marajuk sayang. Cakap kat ibu…jangan merajuk, nanti cepat tua. Muka ibu tak cantik kalau merajuk.” ajarnya pula.
“Ibu jangan merajuk…nanti cepat tua. Ibu tak cantik uncle kata kalau merajuk.” ikut Aqilah dengan lancar sekali.
“Eh!pandai pula anak awak ni tambah apa yang saya cakap. Hahaha...” Fazzura geleng kepala. Anaknya macam tu lah.
 “Awak dah baca ke belum surat khabar ni, Riyadh?” soal Fazzura pula apabila terpandangkan tarikh pada surat khabar yang dihamparkan oleh Riyadh tadi.
 “Belum baca lagi. Tak  penting. Kalau saya nak baca saya beli yang lain.”
Fazzura mengeluh.“Lagi sekali awak buat saya rasa serba salah. Awak tak perlulah nak buat semua ni…”
“Zurra, tak payahlah cakap macam tu. Awak ni…dah la tu. Makan dulu nanti  adik jaga cari ibu tak de pulak!”
Dia tak nak Fazzura terlalu fikir macam tu. Apalah sangat surat khabar 1.50 sen ni. Dia boleh beli lainlah. Muka Fazzura berkerut memandangnya. Dia suka tengok wajah Fazzzura. Tanpa make up. Asli semulajadi.  Macam ni pun bekas suami dia boleh cari perempuan lain lagi. Kalau dialah tak adanya dia nak sia-sia macam ni. Macam teringin pula nak test market. Dah tujuh tahun jadi manusia yang setia pada cinta. Boleh ke?Huh!jangan buat pasal Riyadh! Kau kan dah nak kahwin! Tak sedar diri betul.
“Banyaknya awak beli? Macam nak makan satu kampung ni?”
“A’ah…satu hospital ni pun boleh.” jawab Riyadh cuba bergurau.
“Aqilah, nak makan apa? Kuih? Nasi lemak?Nak yang mana satu uncle suapkan.”
“Tak nak nasi pedas. Aqilah nak yang tu…”Aqilah tunjuk kuih yang di inginkannya.
“Kuih lapis sayang.” Riyadh ambil dan berikan kepada Aqilah apabila si comel itu mahu menyuapnya sendiri ke dalam mulut. “Jangan comot-comot.”
Di awal pertemuan dulu, Fazzura beranggapan Riyadh adalah seorang lelaki yang serius. Sekarang dia tengok dah semakin kelakar pulak. Memang betullah pepatah mengatakan.Tak kenal maka tak cinta. Tapi dalam kesnya tak boleh guna istilah cinta-cinta tu. Tak boleh…tak boleh… Tidak aka nada sebarang harapan lagi untuk mana-mana lelaki kerana hatinya masih lagi belum terbuka. Kenangan silam mestipun mampu untuk dia padamkan tapi belum cukup untuk menghapus trauma yang yang masih ada. Apatah lagi lelaki seperti Riyadh bukanlah calon yang layak untuknya. Riyadh sempurna jadi memang tak layak untuk dia. Lagipun Riyadh bakal berkahwin jadi tak wajar dia berbicara mengenai lelaki yang baik hati ini.
“Awak makan Zurra. Jangan tak makan. Semalam awak beli nasik kat saya tu awak dah makan ke belum?Jangan-jangan Zurra belikan untuk saya tapi Zurra tak makan?”
“Saya kenyang. Tak ada selera nak makan.”
“Itulah awak, patutlah saya tengok makin kurus. Sekarang Zurra makan. Makan bagi gemuk balik macam mula-mula saya kenal dulu!” keras suaranya. Bungkusan nasik lemak itu dibuka lalu diletakkan di hadapan Fazzura.
“Saya boleh buat sendiri.” Fazzura rasa malu. Riyadh ni layan dia lebih sangat. Cukup anak-anak dia sudahlah. Perlu ke nak take care segala bagai? Tak perlu kan.
 “Berapa hari awak kat sini?” soal Fazzura. Bau nasik lemak memang benar-benar membuka seleranya.
“Berapa hari yang awak nak?”Riyadh soal balik.
Fazzura geleng. Orang tengah serius dia nak buat lawak pulak. Kalau aku tahu buat apa aku nak tanya!Sengallah!
Sorry…” ujar Riyadh perlahan. Wajah itu kelihatan kelat dengan usikannya.
“Saya ingat nak stay dua tiga hari lagi kut. Ingat kalau Fazmizie keluar wad nak bawa dia orang pergi jalan-jalan dulu.”
“Jalan-jalan?”
Riyadh angguk. “Kenapa?Zurra tak izinkan?”
“Tak lah bukan macam tu…”
“Kalau Zurra tak izin, saya culik anak-anak Zurra dengan Zurra sekali nanti. Buatlah tengok.” jawabnya selamba sungguh. Berani nak culik dia. Langkahlah mayat abah dulu.
“Awak ni agak-agaklah…”dia balas perlahan. Tak lagi menghiraukan senyuman dari Riyadh. Malaslah nak layan. Tak ada kepentingan pun.
Mereka terus makan di atas pondok itu di iringi dengan suasana yang tenang dan nyaman. Riyadh lega kerana semuanya selamat. Lega kerana dapat melepaskan rindu yang sarat kepada Aqilah dan Fazmizie. Tapi, keadaan akan jadi sebaliknya bila dia pulang ke Kuala Lumpur nanti.
Bagi Fazzura pula dia kusut. Kusut bila mana Riyadh ingin membawa Aqilah dan Fazmizie jalan-jalan. Di sini langkah kakinya terbatas. Hidup di kampung tidak seperti di kota metropolitan. Apa alasan jika abah bertanya? Apa alasan jika emak menyoal perkara yang sama. Apa pula tanggapan Kak Shahira bila dapat tahu dia sedang duduk bersama seorang lelaki padahal dia baru sahaja bercerai. Apa pula tanggapan Maria nanti. Itu belum lagi dikira soal bakal isteri Riyadh. Riyadh tak seharusnya makin dekat. Riyadh seharusnya makin jauh. Agar nanti anak-anaknya tidak ulang bertanya ke mana ‘uncle’ pergi. Dia sendiri tidak mahu ada fitnah yang timbul di kemudian hari.


FAZZURA meletakkan barang-barang Fazmizie di dalam kereta Proton Saga bewarna biru itu. Sudah dua hari abah membenarkan dia menggunakan keretanya. Dia lega kerana abah semakin lembut hatinya. Fazmizie pula sudah dibenarkan keluar pada hari ini. Jadi, dia tidak perlu berlama-lama di sini lagi. Riyadh yang sedang mendukung Fazmizie dikerling sekilas. Pagi tadi wajah pemuda itu riang sekarang dah bertukar masam. Semuanya gara-gara dia tak benarkan pemuda itu ikut dia pulang ke rumah. Mana boleh!
“Zurra, family awak tu makan orang ke?” soal Riyadh sekali lagi. Tak puas hati betul dia. Tapi  apa nak buat dia bukan siapa-siapa. Lagipun dia kasihankan Fazzura dan tak nak membebankan wanita itu. Cuma dia frust sebab tak puas lagi duduk dengan Aqilah dan Fazmizie.
“Saya bukan apa Riyadh. Saya nak awak faham. Saya tak nak orang salah tafsir. Nanti apa pulak emak akan anggap dekat saya kalau awak ikut saya pulang ke rumah. Siapa awak? Orang pasti akan bercakap.” terang Fazzura lagi.
“Tapi…saya dah janji dengan Aqilah nak bawa dia jalan-jalan.”
Fazzura senyum. “Nanti ada masa kita jumpa lagi.”
“Bila?” soalnya kuat. Fazzura geleng kepala. Tidak mahu berjanji. Biarkan keadaan yang menentukan bila.
“Saya mintak maaf Riyadh. Saya perlu jaga tingkah saya. Saya janda. Awak pun tahu. Saya tak nak emak dan abah rasa malu bila orang kampung mula mengata nanti. Kampung saya tu bukan macam di Kuala Lumpur.”
“Apa masalah dengan janda. Bukannya saya nak buat apa-apa pun. Tak logiklah alasan awak tu.”
“Habis tu awak nak saya bagi alasan apa Encik Riyadh?” Dia ulang menyoal. Nadanya sedikit tegas. Tak faham kenapa Riyadh terlalu kasihkan anak-anaknya sampai sanggup datang ke sini. Sanggup redah perjalanan panjang dari Kuala Lumpur. Yang paling mengharukan sanggup tolong jagakan Aqilah semalam. Riyadh, aku tak nak terlalu makan budi! Kau tak faham ke!
Riyadh tarik nafas. “Saya tak boleh nak paksa.” jawabnya lemah. Satu ciuman hinggap di pipi Fazmizie sebelum dia menyerahkan anak kecil itu kepada Fazzura.
“Sepatutnya dalam keadaan adik begini awak perlu ribakan dia. Kesian dia...”
Fazzura menyambut Famizie. “Dah nasib saya macam ni Riyadh.”
“Kita boleh ubah nasib kita Zurra. Nak dengan tak nak je?”
“Habis tu awak ingat saya tak nak ubah. Saya nak macam ni jer!”
Riyadh terus diam bila nada suara Fazzura dah mula meninggi. Tak mahu Aqilah dan Fazmizie melihat mereka bertikam lidah. “Saya minta maaf…” ucapnya perlahan.
“Aqilah salam dengan uncle cepat!” pinta Fazzura pula tanpa menghiraukan maaf dari Riyadh. Aqilah yang duduk di hadapan kereta segera mendapatkan Riyadh.
Uncle…kenapa tak ikut Aqilah?”soal anak kecil itu pula. Riyadh duduk mencangkung sambil memegang bahu anak kecil itu. Beratnya hati untuk berpisah dengan mereka. Semalam dia menidurkan Aqilah. Membancuhkan susu untuk anak comel itu. Telatah Aqilah menghiburkan dia sehingga penat seharian bekerja dan memandu datang ke sini tidak terasa.
Uncle bukan tak nak ikut...tapi…”
“Aqilah uncle sibuk. Nanti ada masa lapang uncle bawa Aqilah jalan-jalan.” potong Fazzura laju. Riyadh mengeluh perlahan. Kenapa Fazzura tak cakap je yang Fazzura tak suka dia rapat dengan anak-anaknya. Takut menyusahkan dia. Ermm…
“Cepat salam Aqilah, nanti lambat pula kita sampai rumah!” paksa Fazzura lagi. Benar, dia mahu cepat-cepat tinggalkan kawasan Hospital ini. Bukan niat ingin melarikan diri daripada Riyadh tapi dia tidak mahu pemuda itu selalu menolongnya.  Cukuplah, dia menginzinkan Aqilah tidur dalam jagaan lelaki ini semalam. Lagipun hatinya begitu terasa dengan kata-kata dari Riyadh tadi. Riyadh tak tahu betapa siksanya dia. Siapa cakap dia tak nak ubah takdir hidup dia. Orang luar hanya tahu membuat penilaian tentang hatinya.
Uncle ikut Aqilah kan…” Anaknya itu masih tidak putus menyoal.
 “Sudahlah tu…jangan tanya banyak sangat Aqilah. Salam dengan uncle cepat! ”keras nada Fazzura berbicara. Riyadh geleng kepala. Dia tak suka cara Fazzura cakap dengan anak-anak macam tu.
“Salam Aqilah ibu dah marah tu. Jangan nakal-nakal sayang. Jangan susahkan ibu ya.” pinta Riyadh tenang. Aqilah menurut. Riyadh  cium pipi comel itu. Berat dan berat!Argh! Hatinya menjerit tidak keruan. Menyakitkan bila kita menyayangi seseorang melebihi diri kita sendiri. Aqilah di bawa masuk ke dalam kereta. Fazmizie pula dibaringkan di tempat duduk belakang.Kemudiaan Fazzura  kembali semula kepadanya sambil menghulurkan duit kertas lima puluh ringgit tiga keping kepadanya.“Bil hospital yang awak bayar tadi.”
Riyadh geleng. Matanya tajam memandang Fazzura. “Kenapa dengan awak ni? Makan harimau ke apa yang nak angin-angin macam ni. Kalau sebab saya cakap macam tu awak nak marah macam ni saya mintak maaf. Senyumlah…awak lebih cantik kalau senyum bukan bila buat muncung itik macam ni.”
 Fazzura tetap buat muka serius. Rasanya di dalam hidupnya cukuplah dengan Aqil sahaja dia berlembut. Cukuplah Aqil sahaja yang mampu membuat dia mendengar kata. Kesudahannya dia sendiri yang kecewa dengan Aqil. Dia sangup korbankan apa sahaja demi Aqil dan yang nyata kesudahannya hanya sia-sia. Namun, ini bukanlah kudis untuk dibiarkan merebak begitu sahaja.
 Bukannya dia tak percaya Riyadh. Tapi dengan apa yang berlaku dalam hidupnya, kepercayaan terhadap lelaki itu semakin kurang. Kalau dia tidak percaya langsung sudah tentu dia tak benarkan Aqilah bersama dengan Riyadh. Dia masih kenang jasa-jasa Riyadh. Dan kini, dia ingat apa yang Riyadh katakan padanya sebentar tadi. Hatinya rasa kecewa dengan sebaris kata yang keluar dari mulut lelaki itu. 
“Ambillah…saya tak nak terlalu makan budi.”
“Awak simpanlah buat belanja dia orang.Lagi satu kalau nak marah apa-apa, marah terus pada saya. Tak perlu nak lepaskan angin kus-kus awak kat anak-anak. Assalammualaikum.” ujarnya terus berlalu dari situ. Fazzura tercengang. Tidak berkelip matanya memerhatikan langkah lelaki yang berbaju warna biru gelap itu berlalu menuju ke kereta. Marah mungkin!Ah…suka hatilah!Grr…