Wednesday, January 15, 2014

SINOPSIS ELUSAN KASIH ( AKHIRNYA SAYA MEMILIH TAJUK ASAL)
Mengisahkan tentang Siti Fazzura yang telah berkahwin dengan Aqil selama enam tahun dan di kurniakan dua orang anak.  Perkahwinan yang pada awalnya di tentang keras oleh keluarganya kelihatan amat bahagia. Apatah lagi Aqil telah di naikkan pangkat dan ditukarkan ke kota metropolitan. Kuala Lumpur.
Bermulalah sejarah kesakitan dalam hidup Fazzura. Aqil bagaikan lupa siapa dirinya. Aqil bukan lagi seorang suami dan bapa yang bertanggungjawab. Semuanya sudah hilang. Seiring beredarnya masa. Harta dan pangkat telah menyebabkan lelaki itu jauh tersasar dari landasannya. Kebahagian yang di bina musnah dalam sekelip mata. Sikap Aqil benar-benar membuatkan hati  Fazzura hancur luluh.
Kesabaran  Fazzura akhirnya teruji apabila Aqil telah membentangkan kecurangannya sewaktu anak lelakinya sakit.  Dalam susah payah Fazzura akhirnya membawa anaknya sendiri menaiki kereta tanpa mempunyai lesen memandu. Dia tak punya apa-apa bekalan untuk masa depan. Di saat itulah dia di pertemukan dengan lelaki yang bernama Riyard.
Dalam satu tragedi Fazzura diceraikan. Lalu Fazzura mengambil keputusan untuk pulang ke kampung halamannya di Perak. Berdepan dengan masalah keluarga yang hebat dia akhirnya akur pada kehendak orang tuanya yang inginkan dia bernikah dengan lelaki yang merangkap sepupunya sendiri.  Ammar Haikal.
Bagi Riyadh pula, pertemuannya dengan anak-anak Fazzura twlah membuka satu lembaran baru dalam hidupnya. Dia inginkan kehidupan yang sempurna. Kehidupan yang di ikat dengan ikatan perkahwinan di antara dia dengan kekasihnya, Annis. Tiba hari yang di janjikan, Fazzura di risik, manakala Riyard pula berdebar menanti kedatangan Fazzura dan anak-anaknya. Bagi Riyard mereka adalah tetamu istimewa yang perlu hadir di majlis pernikahannya.
Malang bertimpa-timpa dalam hidup Fazzura. Dalam perjalanan menuju ke rumah Riyard dia ditimpa kemalangan yang mengorbankan nyawa kedua-dua anaknya.Remuk redam jiwa kelakian Riyard mendengar khabar berita itu. Sementelah majlis pernikahannya batal dek pengantin perempuan yang tak kunjung tiba. Fazzura pula di sahkan lumpuh sementara.
Saat itulah takdr bagai menyatukan Fazzura dan Riyard. Walaupun puas Fazzura menolak kehadiran lelaki ini. Bermacam kata yang keluar dari bibirnya agar lelaki ini membenci. Apalah yang ada padanya untuk lelaki sebaik Riyard mencintai dirinya. Dia hanya janda yang pernah memiliki dua orang anak. Sudahlah cacat keluarga sendiri bagaikan tak ingin dia ada di sisi. Tapi kuasa Allah…elusan kasih Riyard amat kuat. Sikap Riyard membuatkan jiwanya parah. Parah dengan cara kasih sayang yang lelaki itu tunjukkan. Keikhlasan lelaki itu jelas biarpun mulut Fazzura beribu kali menafikan.
Biarpun Fazzura janda anak dua, tiga sekalipun cinta itu kuasa Tuhan. Dia tidak minta untuk jatuh cinta. Tapi,takdir menemukan mereka. Saat Fazzura jatuh di timpa tangga dia hadir di sisi merawat luka-luka yang di tinggalkan. Biarpun cinta itu terlewat untuknya.Apa yang ada pada janda? Pada anak dara?Bukankah hati yang lebih penting dari segala-galanya.Dia tidak akan pernah berputus asa mengharap cinta dari Fazzura.

“ Awak bukan yang pertama..tapi awak yang terakhir untuk saya.”-  Siti Fazzura
 “Saya janji ini bukan sahaja soal anak-anak. Tapi, soal cinta. Saya cintakan awak. Siapapun awak..apapun adanya awak, yang penting hati saya awak dah tawan.”- Mohd Riyadh Rizqullah.

4 comments :

  1. Dah nak keluar versi cetak ke ni?

    ReplyDelete
  2. Elusan kasih akan diterbitkan oktober nanti :)

    ReplyDelete